Utrecht opnieuw drukste station in Nederland

Utrecht Centraal met de meeste treinreizigers
In 2018 was Utrecht CS wederom het station waar de meeste treinreizigers gebruik van maakten. Iedere werkdag stapten er vorig jaar gemiddeld 194.000 mensen in en uit. Dat is een stijging van 4 procent in vergelijking met dat aantal van 2017. Een en ander komt naar voren uit cijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Station Utrecht Leidsche Rijn
Het station dat het snelst groeit wat passagiersaantallen betreft, is station Utrecht Leidsche Rijn, met gemiddeld 2800 treinpassagiers per dag. Dat is een vermeerdering van krap 30 procent in vergelijking met de cijfers van 2017. Met deze gegevens is het station tussen Utrecht CS en Woerden voor de tweede keer achtereenvolgens het snelst groeiende station hier te lande.
Dat is ook eigenlijk geen wonder: station Utrecht Leidsche Rijn bevindt zich in de grootste Vinexwijk in Nederland. De wijk groeit momenteel van circa 85.000 naar 100.000 inwoners. Er is ook de nodige werkgelegenheid in diverse sectoren en dat levert uiteindelijk een fors potentieel aan treinreizigers op. En dan is er uiteraard nog het winkelende publiek: station Leidsche Rijn bevindt zich pal op Leidsche Rijn Centrum. Daar zijn tientallen winkels van uiteenlopende snit te vinden.

Station Utrecht Vaartsche Rijn
Na station Utrecht Leidsche Rijn volgt in de stadsregio Utrecht station Utrecht Vaartsche Rijn met 7800 treinreizigers, dat is een groei van 24 procent ten opzicht van de cijfers van 2017. Het station met de twee eilandperrons ligt slechts één kilometer ten zuiden van het Centraal Station.
De reizigersaantallen zullen nog wel toenemen als de Uithoftramlijn eenmaal volledig in exploitatie is als lijn 22 van U-OV. De tramperrons liggen op gelijke hoogte als de perrons voor de treinen. Veel studenten en werknemers van Utrecht Science Park en Rijnsweerd zullen op dit station in- en uitstappen.

Station Utrecht Zuilen
De derde plaats van snelgroeiende stations in de stadsregio Utrecht is Utrecht Zuilen. Hier stappen tijdens een gemiddelde werkdag circa 2100 reizigers in en uit en dat is een stijging van 12 procent vergeleken met het cijfermateriaal van 2017. Utrecht Zuilen ligt aan het zeer belangrijke viersporige traject Utrecht CS – Amsterdam CS.
Als de Cartesiusdriehoek verder in ontwikkeling komt, is dit uitermate gunstig voor station Utrecht Zuilen dat er pal naast ligt met een eilandperron.

Sprinters
Op de drie stations Leidsche Rijn, Vaartsche Rijn en Zuilen halteren alleen sprinters. Wil je verder weg dan de Utrechtse stadsregio, dan moet je in Utrecht Centraal overstappen op de intercity naar verder weg gelegen oorden.

Niet alleen maar groei
Niet alle stations in de stadsregio Utrecht zien hun passagiersaantallen tot wasdom komen. De stations Tiel en Driebergen-Zeist tonen een daling van respectievelijk 9 en 6 procent. Tiel ligt niet echt in urbaan gebied en het station Driebergen-Zeist ondergaat momenteel een verbouwing. Wellicht dat dit leidt tot (tijdelijk) minder treinpassagiers voor het station tussen de dorpen Driebergen en Zeist.

Randstad
Is Utrecht Centraal het drukste grote station hier te lande, Amsterdam Centraal zit Utrecht CS op de hielen met 192.000 treinreizigers in 2018 op een doordeweekse werkdag. Dat komt overeen met een stijging van 4 procent ten opzichte van het aantal treinpassagiers in 2017.
Na Utrecht CS en Amsterdam CS volgen Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Schiphol Airport. Die drie stations toonden in 2018 een gemiddelde groei van 5 procent. Voorwaar een echt randstedelijk fenomeen.

Elders in Nederland
In urbane gebieden hier te lande zullen de groeicijfers van het aantal treinreizigers ook toegenomen zijn: stadsregio Arnhem-Nijmegen, Den Bosch en omgeving, Breda, Zwolle en de stad Groningen. In meer rurale gebieden kan een (lichte) daling van de aantallen passagiers plaats vinden.
Maar al met al gaat het redelijk met de reizigersstroom voor de trein.

Bron: AD/UN 04-07-2019

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s