Bosbranden in Amazonewoud

Ontbossing door hevige branden en vellen van bomen
Sinds 1 januari van dit jaar is de ex-militair Jair Bolsonaro tot president gekozen van Brazilië, een land met een oppervlakte van circa 8,5 miljoen vierkante kilometer.
Het Amazonewoud is het grootste tropisch regenwoud ter wereld en is eveneens van continentale grootte: zo’n 5,5 miljoen vierkante kilometer. Zestig procent van dit woud bevindt zich binnen de staatsgrenzen van Brazilië.
De biodiversiteit van het Amazonewoud is enorm: er leven ongeveer 100 miljoen insectensoorten, honderdduizenden planten- en bomensoorten en bijna 2000 soorten vogels en zoogdieren. De diversiteit van plantensoorten is de hoogste ter wereld.

Schade aan het leefmilieu
Het Amazoneregenwoud wordt de laatste decennia ernstig beschadigd en daarbij is ontbossing een groot probleem. Het verlies aan biodiversiteit neemt alleen maar toe en het broeikaseffect wordt door de uitstoot van koolstof, die zich in de bomen bevindt, alleen maar versterkt.

De drie Ks’ van Bolsonaro
Jair Bolsonaro is een uiterst rechtse militair die een politiek program voert dat bestaat uit de Koe, de Kerk en de Kogel. Bolsonaro’s beleid is het ontbossen van het Amazonewoud door middel van verbranding en het kappen van bomen op grote schaal. Doel is de vrij gekomen ruimte te benutten voor de teelt van soja dat als veevoer dient om de koeien vet te mesten en uiteindelijk het rundvlees uit te voeren naar onder meer landen in West-Europa, waaronder Nederland. Dit beleid wordt gesteund door de Kerk: dat is niet zozeer de Katholieke Kerk, die in Latijns Amerika en dus ook in Brazilië sterk vertegenwoordigt is, maar eerder de krachtig in opmars zijnde rabiaat christelijke Pinkstergemeente die Bolonaro’s beleid grotendeels van harte ondersteund. Als derde is er nog de Kogel: het terugverlangen bij veel rechtse personen en militairen naar een dictatoriaal militair regime, zoals tussen 1964 en 1985.
De belangen van de agrariërs vindt de president belangrijker dan het behoud van het tropisch regenwoud. Bolsonaro verzet zich ook tegen plannen om een groot oppervlak van de Amazone tot internationaal beschermd gebied te verklaren. Net als Donald Trump, de president van de USA, benoemt de Braziliaanse president ministers op posten die totaal niet deskundig zijn op de ministeries waaraan zij leiding geven en het beleid bepalen. De machtige lobby van de agrarische industrie is zeer invloedrijk. De bewindslieden voeren doelbewust een anti- milieubeleid.
Terzijde: Jair Bolsonaro is ook nog eens zeer seksistisch tegenover vrouwen met allerlei uiterst laatdunkende opvattingen en opmerkingen.
Ook de oorspronkelijke bevolking (diverse stammen die hier al duizenden jaren hun domicilie hebben) worden door hem als parasieten gebrandmerkt.
En wie nog eerlijke en consistente politiek bedrijft en met eerlijke cijfers en data komt, wordt door Bolsonaro als leugenaar weggezet.

Weg met dit beleid
Alleen al in augustus van dit jaar is al zo’n 2200 vierkante kilometer aan bos verbrand en gekapt, dat komt overeen met de oppervlakte van de Nederlandse provincie Limburg.
Door de G7, die vergaderde in Biarritz in Frankrijk, is door Emanuel Macron Bolsonaro te verstaan gegeven de bosbranden te blussen. Duidelijk schoorvoetend laat hij de branden blussen. Dit komt immers zijn politiek niet ten goede.
Het zou meer dan goed zijn wanneer alle landen met een parlementaire democratie en de wereldwijde milieubeweging de Braziliaanse president en de zijnen scherp van repliek dienden. Bolsonaro en zijn regering zijn een gevaar voor de gehele mensheid, hun beleid doet de klimaatverandering, met alle desastreuse consequenties van dien, alleen maar toenemen. We moeten maar eens durven zeggen: weg met deze man en dit beleid!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s